home potovanje mehika aktualno
 
Canjon Sumidero in Tuxtla 21.06.2005
mexico: 20.06.2005 19:06 | slovenija: 21.06.2005 02:06
Vceraj zjutraj smo se ze pred sedmoáuro odpravili na lokalno avtobusno postajo, od kjer vozijo kombiji v dobro uro oddaljeno Tuxtlo. Voznja s kombijem je trajala bistveno manj casa, kot z avtobusom, saj grejo kombiji po drugi, ozji poti. Je pa med enim in drugim krajem 1630m visinske razlike.

Ko smo prispeli v Tuxtlo, smo se najprej ustavili v predmestju, kjer je izhodiscna tocka za oglede kanjona Sumidero. V kanjon se peljes s hitrim colnom, gliserjem, ki naredi v slabih dveh urah cca 70 km. Tipi vozijo, kot norci. Kanjon sam je izredno lep in ce imas sreco lahko v njem vidis tudi krokodile, ki zivijo tu (mi jih nismo). Smo pa videli veliko razlicnih ptic, ki si jih lahko v miru ogledas. Na najvisjem delu, je do vrha kanjona vec kot 1000 m visoka stena. Na koncu kanjona je vodna elektrarna. Po poti nazaj, nam je 2x zmanjkalo bencina, tako da smo stopali druge colne, ki so se sele peljali v kanjon in so nam posodili bencin za pot nazaj.

Ko smo zakljucili z ogledom kanjona, smo se odpeljali v center Tuxle (glavno mesto Chiapasa), nekaksne Nove Gorice, saj je to umetno nastalo mesto. Prej je bilo glavno mesto San Cristobal, sedaj pa je Tuxtla, ker je v dolini. Mesto samo ni nic posebnega in smo si le na hitro ogledali center, potem pa smo se s Collectivom (kombi) odpeljali v zivalski vrt, ki naj bi bil eden najlepsih v Mehiki. Za ogled smo si vzeli cca 2 uri, potem pa smo se z mini-busom odpeljali nazaj proti San Cristobalu, kjer so nas cakali nahrbtniki. Takoj po prihodu smo kupili avtobusne vozovnice za Palenque za ob 17. uri (5 ur voznje). Pred odhodom smo se napolnili nase zelodcke, potem pa smo se odpravili na vecerno voznjo.

Sama voznja je kot ponavadi trajala malo vec casa, kot predvideno, je pa trasa ceste izredno lepa, ker smo se vozili ves cas skozi dzunglo. Cesta mene malo spominja na pot iz Tolmina proti Ljubinju, le da se stalno vzpenja in spusca. Smo se pa spustili iz 2163m na 80m nad morjem, kar smo cutili predvsem kot bistveno temperaturno razliko, ko smo stopili iz avtobusa.

Po prihodu v Palenque smo si v blizini avtobusne postaje poiskali hotel, kjer bomo prespali 2 noci. Zaradi utrujenosti smo hitro popadali v postelje in zaspali.

 
Marko in Mateja za Deana in Nataso
21.06.2005
Ola, za enkrat nam gre vse po planu in smo videli se vec kot smo mislili doma. Vajini napotki nama pridejo zelo zelo prav, saj nam prihranijo veliko nepotrebnega iskanja. Oglasita se se kaj in imejta se lepo.LP MM
P.S.Kljub nasemu neizmernemu prizadevanju se nismo prisli do trip :-)

 
Seznam novic
od Cancuna do panina
Zadnji dnevi v Mehiki
Playa del Carmen, Cancun, Isla Mujeres
Tulum, Xel-Ha, Playa de Carmen
Merida, Chitzen Itza, Tulum
Nevihta, nocna voznja in Uxmal
Palenque Ruins
Naravne znamenitosti v okolici Palenque
Canjon Sumidero in Tuxtla
Indijanska vas Chamule in San Cristobal
Od Pacifika do San Cristobala
Na pacifiski obali
Oaxaca
Mexico City - Puebla - Oaxaca
Teotihuacan in bazilika Guadalupe
Izlet v Taxco in Torre Latinoamericano
Prvi dan v Mexico City
Potovanje od Vrtojbe do MC
Zadnji dan v slużbi in pakiranje
Priprave so v polnem teku
Pred odhodom

 

[ home | potovanje | mehika | aktualno ]